tiistai 12. helmikuuta 2013

Tex-mex EIP (erikoisiltapala)


Viikonloppuna vaimo ehdotti iltapalaksi tacoja. No, minähän siitä innostuin ja aloin kasaamaan ostoslistaa, koska pitihän siihen kaveriksi valmistaa salsa ja guacamole omin käsin.

Taco on perinteinen meksikolainen ruoka, jossa maissista tehty ohut leipä, tortilla, täytetään esimerkiksi lihalla, vihanneksilla tai juustolla sekä kastikkeilla. Tacoa syödään usein käsillä. Meksikolaisen keittiön tacossa käytetään yleensä valkoisista maissijauhoista tehtyä tortillaa, jota tarjoillaan lämpimänä ja pehmeänä. Myös keltaisia, sinisiä tai punaisia jauhoja käytetään. Tex-mex-keittiön suosittu taco on tehty maissikuoresta, eli keltaisista maissijauhoista tehty, kovaksi kuivatusta tortillasta.

Salsa on espanjan, italian ja arabian kielen kastiketta tarkoittava sana. Muissa kielissä sitä käytetään yleensä kuvaamaan dippeinä tai lämpimän ruoan kanssa käytettäviä, usein kuumentamattomia kastikkeita. Perussalsa syntyy tomaattimurskasta, sipulisilpusta, paprikasta ja mausteista.

Salsan ohjeeksi bongasin ruokalasta Meksikolaisen salsan, joka osoittautuikin erittäin hyväksi:

Salsa


4 kpl kypsiä tomaatteja
2kpl paprikaa
1 kpl sipuli
3kpl punaista chiliä
3 rkl sokeria
1 rkl suolaa
2 tl valkopippuria
2 limen mehu
½ dl öljyä
2 kpl valkosipulin kynsiä

Hienonna sipuli ja paprikat, halkaise tomaatit ja poista siemenet. Halkaise chilit, poista siemenet ja leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipuli.

Laita öljy pannulle ja freesaa chilit. Lisää sipuli ja paprika ja anna hautua hetki niin että ne pehmenevät. Lisää valkosipuli ja mausteet lukuunottamatta limen mehua. Tässä vaiheessa lisäsin tomaatit. Anna hautua hiljaisella tulella kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä. Lisää limen mehu lopuksi ja jäähdytä. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa.



Guacamole on avokadosta tehty meksikolaisperäinen dippi tai lisuke. Nimi guacamole tulee Nahuatl-intiaanien sanoista ahuacatl (avokado) ja molli (kastike). Guacamolen yleisimmät ainesosat ovat avokado, sitrushedelmät ja suola. Valmistukseen voidaan käyttää myös chiliä, tomaatteja, sipuleita, korianteria ja muita mausteita. Guacamole on muun muassa seisovien pöytien napostelulisuke, ja maistuu niin miniporkkanoiden kuin nacho-lastujenkin kanssa.
Meksikossakin tätä syödään usein nachojen tai totopos-lastujen (friteerattuja maissitortilla-lastuja, eli sama kuin nachos periaatteessa, mutta tämä vain on se meksikolainen sana) kanssa naposteltavana, mutta esim. kanasuikaleiden (fajitas de pollo) lisukkeeksi käy vallan mainiosti.

Guacamole-ohjeen otin yllätys, yllätys pastanjauhajilta

Guacamole con jitomate


2 kypsää avokadoa
1/2 kookas hienonnettu sipuli1 tl öljyä
1 tomaatti
2 tl silputtua tuoretta korianteria
1 hienonnettu chili
suolaa

Kuori avokadot ja murskaa ne puréksi esim. haarukalla (meksikolaiset käyttävät isoa kivistä morttelia, nimeltään molcajete. Näitä saa Suomesta ostettua ainakin aasialaisista ruokakaupoista). Kalttaa tomaatit kiehuvassa vedessä, poista kuori ja siemenet ja pilko pieniksi kuutioiksi. Halkaise chili, poista siitä siemenet ja silppua pieniksi paloiksi. Hienonna sipuli ja korianteri, sekoita kaikki ainekset keskenään tasaiseksi "tahnaksi" ja lisää öljy sekä suolaa maun mukaan.Huom! Jotta guacamole ei tummuisi, jätä yhden avokadon kivi sekaan tai lisää pari tippaa lime/sitruunamehua.




Tacoihin tungimme salsan ja guacamolen lisäksi paistettuja kanasuikaleita,, paistettua sipuli-paprika seosta, juustoraastetta, ja katkarapuja.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti