maanantai 11. helmikuuta 2013

Naudan sisäpaisti



Naudan sisäpaisti on yksi meidän perheen suosikki raaka-aineista ja pari kertaa kuukaudessa tulee sitä seuraavalla reseptillä valmistettua:

Paisti


Ostetaan noin kilon palanen naudan sisäpaistia. Vähempikin riittäisi meille, mutta liha on hyvää seuraavana aamuna aamupalaleipien välissäkin.
Ota liha huoneenlämpöön 1-2 tuntia ennen valmistusta.
Laita uuni lämpeämään 125 asteeseen. Ruskista liha joka puolelta kuumalla pannulla ilman rasvaa (Tämä antaa mukavan pinnan lihalle). Sen jälkeen iske lämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan ja liha uuniin noin tunniksi. Itse pidämme paististamme melko mediumina ja annamme mittarin kohota 54 asteeseen.

Kun olet saanut paistin ulos uunista, laita se voipaperin päälle ja hiero pintaan kourallinen suolaa ja toinen pippuria, jonka jälkeen kääri se voipaperiin ja sanomalehteen (maakunta-lehti on aika passeli määrä) Anna paistin levätä 1-2h kääreessä. (liha jatkaa kypsymistä vielä tässä vaiheessakin)
Älä heitä paistista tullutta nestettä pois, se kannattaa käyttää kastikkeeseen myöhemmin.


Konjakki-kerma-pippuri kastike lihalle (n.30min)


3 dl kuohukermaa
2 rkl konjakkia (meillä se on brandya)
2 rk soijaa
1 rkl dijon-sinappia
suolaa
pippuria
rosmariinin oksa

Huuhtele tilkalla vettä paistista irronnut neste paistinpannulle ja keitä kokoon hetken aikaa. Kaada konjakki pannulle ja anna alkoholin kiehua pois. Lisää kerma, soija, dijon-sinappi ja mausteet. Anna kastikkeen keittyä kasaan miedolla lämmöllä sekoitellen ja maistele, onko maut kohdallaan.

Uunijuurekset


Nyt onkin hyvää aikaa valmistaa lisukkeet, joka meillä sattui tällä kertaa olemaan uunijuurekset.
Pilko valitsemasi juurekset sopivan kokoisiksi paloiksi, meillä kyytiin pääsi porkkanaa, lanttua, punajuurta ja valkosipulia(näitä ei kannata pilkkoa) Lado kaikki juurekset uunivuokaan, muutama tuore rosmariinin oksa mukaan ja perään öljyä, suolaa ja pippuria . Lopuksi voi vielä laittaa päälle hunajaa, joka mielestäni sopii uunijuureksiin kuin nenä päähän. Laita juurekset uuniin, 200 astetta ja 30min, alenna lämpö 150 asteeseen ja anna kypsyä toinen 30min.



Punasipulit uunissa


Varaa yksi punasipuli / ruokailija. Leikkaa sipuleihin syvät viillot ristiin ja sullo väleihin voita, merisuolaa ja tuoretta timjamina. Kääri sipulit folioon ja uuniin juureksien kaveriksi. Sipulit eivät tarvitsisi noin kovaa lämpötilaa, 125 astetta ja 1h riittäisi, mutta en ole vielä hommannut toista uunia, joten juureksien lämpötila sai kelvata. Toimii hyvin noinkin.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti